Uusimaa / Nyland
+358 40 0609717
sture@sturefjader.fi

Ahkeruudesta ja osaamisesta on palkittava

Ahkeruudesta ja osaamisesta on palkittava

Suomessa ei ole paljon pääomia, jos vertaamme naapurimaahamme Ruotsiin. Tärkein pääomamme on ihmisten osaaminen. Tuleva talouskasvumme syntyy ennen kaikkea korkean lisäarvon tuotannosta ja palveluista.

Osaaminen on jatkossakin elinehtomme. Siksi ihmettelen, miksi työn verotus on Suomessa niin kireätä kuin on. Kun meidän pitäisi kannustaa ihmisiä kouluttautumaan ja tekemään vaativia töitä – ja houkutella osaajia myös ulkomailta – niin onko Suomella tosiaan varaa verottaa osaamista niin kovaa kuin nyt tehdään?

Verrataanpa Ruotsiin. Jos ihminen tienaa 3700 euroa kuukaudessa, veroaste Ruotsissa on 25,7 % ja vastaavasti Suomessa 31,3 %. Suomalainen keskiluokkaa maksaa siis työstään yli 5 %-yksikköä enemmän tuloveroa kuin vastaavassa asemassa oleva ruotsalainen. Ei kovin kannustavaa.

Kun katsoo mitä palkansaajan marginaalivero, eli verojen osuus lisätulosta, on eri tulotasoilla, erot Ruotsiin ovat vielä suuremmat. 3700 euron kuukausipalkalla marginaalivero Ruotsissa on 34,7 % ja Suomessa 48,2 %. Ei kovin palkitsevaa.

Korkea työn verotus tekeekin palkansaajien palkitsemisen kalliiksi työnantajalle. Niin sanottu verokiila, eli verojen ja muiden työnantajamaksujen osuus, on jo 3000–4000 euron tulotasolla merkittävä. Jos tällä tulotasolla halutaan, että palkankorotuksesta jää 100 euroa kuukaudessa käteen, on työnantajan maksettava 233 euroa. Ei kovin kohtuullista.

Edellä mainituista syistä työn verotusta on alennettava. Verotuksen on oltava kilpailukykyistä myös siksi, että joudumme pian kilpailemaan ankarasti ulkomaisista osaajista.

Tärkein pääomamme on ihmisten osaaminen

Ahkeruudesta ja osaamisesta pitää palkita. Tilanne, jossa palkankorotuksesta yli puolet menee veroihin ei ole oikeudenmukainen saati kannustava. Tämän takia marginaalivero pitää laskea alle 50 prosentin ja niin sanotusta solidaarisuusverosta on luovuttava.

Työn verotuksen keventäminen ei ole uhka hyvinvointiyhteiskunnalle. Uhkia sille ovat liian alhainen työllisyysaste ja liian pieni talouskakku. Siksi seuraavan hallituksen pitää alentaa työn verotusta kohti modernien EU-maiden keskitasoa. On aika, että Suomessa ahkera ja osaava työntekijä saa entistä enemmän itse päättää, mihin palkkansa käyttää.

Leave a Reply